niedziela, 1 września 2013

Naturalne leczenie, czyli 10 sposobów na obniżenie ryzyka zachorowania


Obecnie nie ma leku na chorobę Alzheimera i nie da się w żaden sposób powstrzymać jej postępów.
Oczywiście lekarze starają się przepisywać swoim pacjentom leki, które mogą rzekomo spowolnić postępy choroby oraz utratę pamięci, umiejętności porozumiewania się czy myślenia. Leki te, czyli inhibitory acetylocholinoesterazy oraz memantyna, nie działają od razu. Wydaje się, że po około 3 – 6 miesiącach stosowania pacjenci są nieco bardziej samodzielni od innych.
Niestety w kwestii skutków ubocznych nie mamy żadnych wątpliwości: inhibitory acetylocholinoesterazy powodują poważne skutki uboczne, przeważnie ze strony układu pokarmowego (nudności i wymioty). A to nie wszystko: leki te najprawdopodobniej zwiększają ryzyko zgonu spowodowanego chorobami układu krążenia oraz prowadzą do nasilenia objawów istniejącej choroby Parkinsona, lub nawet mogą je wywołać, co jest ostatnią rzeczą, jakiej można życzyć osobie z chorobą Alzheimera.
Niemniej jednak agencje zajmujące się ochroną zdrowia, a w szczególności francuska Haute Autorité de Santé, nadal zalecają terapię tymi lekami w chorobie Alzheimera (...)
10 sposobów na obniżenie ryzyka
zachorowania na chorobę Alzheimera
1. Zmień swoją dietę, jedz więcej warzyw, spożywaj oleje oraz białka wysokiej jakości i unikaj cukru.
2. Jedz dużo kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzących z oleju rybiego (nasz mózg zbudowany jest w 60% z tłuszczów, z których większość stanowią kwasy DHA oraz omega-3, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i które należy dostarczać wraz z pożywieniem).
3. Stosuj dietę ubogą w sól (co zmniejszy ryzyko nadciśnienia) i jednocześnie bogatą w witaminy C i E.
4. Zielona herbata może mieć pośredni wpływ na funkcjonowanie mózgu, ponieważ przyczynia się do zachowania funkcji mózgu i naprawy uszkodzonych komórek oraz zmniejsza ryzyko demencji oraz innych chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera.
5. Jagody leśne, źródło antocyjanów i przeciwutleniaczy, zapobiegają chorobie Alzheimera oraz innym zaburzeniom neurologicznym.
6. Unikaj rtęci, która znajduje się w mięsie dużych ryb takich jak tuńczyk, miecznik i łosoś oraz w amalgamatach używanych w stomatologii. Jeżeli masz plomby z amalgamatu, pamiętaj, aby wymienić je na inne tylko w gabinecie, który specjalizuje się w ich usuwaniu. Niewłaściwe przeprowadzenie zabiegu stwarza ryzyko skażenia rtęcią.
7. Spróbuj detoksykacji, dzięki której usuniesz metale ciężkie zgromadzone w mózgu.
8. Ćwicz przez trzy do pięciu godzin tygodniowo. Zgodnie z wynikami jednego z badań, prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę Alzheimera jest czterokrotnie wyższe u osób w wieku od 20 do 60 lat, które wypoczywają biernie.
9. Unikaj szczepionek na grypę, które zawierają rtęć i/lub aluminium.
10. Codziennie ćwicz swój umysł. Ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera zmniejsza się u osób, które podróżują, uczą się gry na instrumentach, rozwiązują krzyżówki, grają w szachy czy w warcaby lub chodzą do biblioteki. Naukowcy przypuszczają, że rozrywka intelektualna pomaga w tworzeniu połączeń w mózgu, dzięki którym może on skuteczniej bronić się przed uszkodzeniami powodowanymi przez chorobę Alzheimera.

Pamiętaj, że słońce jest Twoim najlepszym przyjacielem: przebywanie na słońcu łagodzi wiele objawów choroby:
• depresję (-19%),
• ograniczenia w funkcjonowaniu (-53%),
• zaburzenia poznawcze (-5%).
Więcej na ten temat:
http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_wszystko_co_musisz_wiedziec_o_chorobie_alzheimera.html
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz