16 przykazań zdrowego i zdrowo rozsądkowego odżywiania w profilaktyce
choroby Alzheimera, innych demencji, nowotworów, cukrzycy, choroby
niedokrwiennej serca.
1. Żywność kupujemy różnorodną i od różnych dostawców zmniejszając
ryzyko akumulacji w organizmie szkodliwych substancji jednego typu.
2. Kupujemy produkty jak najmniej przetworzone, przygotowując posiłki samemu.
3. Unikamy nadmiaru cukru i soli.
4. Unikamy nadmiaru wędlin ze względu na dużą zawartość chemii i
związków potencjalnie rakotwórczych. Dobrym zwyczajem dla miłośników
wędlin jest przygotowanie samemu np. pieczonego schabu lub szynki.
5. Unikamy nadmiaru mięsa zwłaszcza tłustego. Stosujemy dużą
zmienność rodzajów mięsa i dostawców. Jedzenie tylko drobiu jest
naruszeniem 1-go przykazania. Mięso może zawierać duże ilości
antybiotyków zwłaszcza drób.
6. Staramy się zastępować mięso rybami – najbardziej cenne odżywczo są ryby morskie dziko żyjące.
7. Jemy dużo surowych warzyw mając na względzie 1-sze przykazanie.
8. Jemy dużo owoców mając na względzie 1-sze przykazanie.
9. Jemy powoli tak aby pozwolić naszemu organizmowi na wysłanie do mózgu informacji o zaspokojeniu głodu.
10. Powinniśmy generalnie jeść mniej niż chcemy.
Całe zestawienie, a także inne, ciekawe materiały autorstwa prof. Dariusza Stępkowskiego znajdziecie Państwo na jego blogu: www.active.waw.pl
Bardzo polecam
Piotr Czostkiewicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz