Nowoczesne metody obrazowania mózgu pozwalają podejrzeć aktywność
struktur mózgu położonych głęboko wewnątrz. Do takich struktur należy
hipokamp, którego aktywność jest związana z procesami zapamiętywania i
uczenia się.
W procesach starzenia się mózgu hipokamp, a zwłaszcza jego
część nazywana zakrętem zębatym, jako pierwsze ulegają deterioracji.
Grupa badaczy z USA (Brickman i wsp. Nature Neuroscience 2014) pokazała,
że te procesy pogarszania się pamięci mogą być skutecznie hamowane
przez ingerencje dietetyczne.
Dwie grupy pacjentów traktowane były dietą
zawierająca mało lub dużo kakao (około 10g czekolady) dziennie. Grupa
spożywająca duże ilości kakao przez trzy miesiące miała znacznie lepsze
wyniki funkcjonalnego rezonansu magnetycznego struktury zakrętu zębatego
i testów psychologicznych badających zdolności poznawcze. Autorzy
sugerują, że pozytywne działanie produktów zawierających kakao jest
związane z wysoką zawartością związków polifenolowych tak zwanych
flavanoli w tych produktach. Liczne związki polifenolowe badane in vitro
i in vivo na zwierzętach wykazują pozytywne działanie na wiele procesów
związanych ze zdolnościami poznawczymi jednakże praca Brickmana i wsp.
jest pierwszym tak oczywistym dowodem ich dobroczynnego działania
uzyskanym na pacjentach.
Cały materiał opracowany przez prof. Dariusza Stępkowskiego znajdą Państwo na jego blogu "Pogodni Seniorzy":
http://www.active.waw.pl/pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz