Wszyscy zgodzą się ze stwierdzeniem, że zdrowa dieta sprzyja zachowaniu
długo dobrej kondycji fizycznej i umysłowej. Kiedy jednak dochodzimy do
zdefiniowania co to jest zdrowa dieta okazuje się, że diabeł tkwi w
szczegółach.
Generalnie nauka wypracowała ogólny pogląd, że należy
dostarczać wszystkich potrzebnych makro i mikro składników diety i w
odpowiedniej ilości i proporcjach. Jeżeli jednak chodzi o stwierdzenie
jakie ilości i proporcje są odpowiednie to panuje tu spory bałagan. Gdy
myślimy o zachowaniu wraz ze starzeniem się sprawnego umysłu i wpływie
naszych nawyków dietetycznych na starzenie mózgu z pomocą przychodzą nam
badania epidemiologiczne wskazujące na pozytywny wpływ na zdrowie mózgu
niektórych składników diety. Do tych składników należą między innymi:
kwas foliowy, beta-karoten, witamina D3, kwasy omega-3, witamina B12.
Ostatnio pozytywny wpływ tych składników diety został potwierdzony w
badaniach z wykorzystaniem technik obrazowania mózgu w celu wykrycia
złogów beta-amyloidu znacznika choroby Alzheimera oraz aktywności mózgu
związanej z wykorzystaniem glukozy jako źródła energii.
Zespół badawczy
prowadzony przez Lisę Mosconi (Mosconi i in. BMJ Open, 2014, 4,)
przebadał w Nowym Jorku 49 zdrowych ochotników z grupy podwyższonego
ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera. Ochotnicy wypełnili
kwestionariusz żywieniowy na podstawie którego obliczono spożycie
poszczególnych składników diety i zbadano jak większe spożycie
określonych składników diety wpływa na poziom złogów beta amyloidu i
metabolizm glukozy w mózgach osób nie wykazujących jeszcze objawów
choroby. Osoby o zwiększonym spożyciu kwasu foliowego i beta-karotenu
miały lepsze wykorzystanie glukozy natomiast większe spożycie witaminy
D, witaminy B12 i kwasów omega-3 korelowało z mniejszą zawartością
beta-amyloidu w mózgach uczestników badania.
Cały artykuł prof. Dariusza Stępkowskiego:
http://www.active.waw.pl/diety-pl/jestesmy-jemy/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz