poniedziałek, 10 lutego 2014

Przez żołądek do mózgu, czyli, co warto jeść...

Materiał pochodzi ze strony: https://www.facebook.com/pages/Millowe-Miejsce/194281624108641?fref=ts 

 Jedzenie, które jest kluczem do utrzymania zdrowego mózgu:
1. tłuste ryby, takie jak łosoś, sardynki, śledź i makrela (kwasy tłuszczowe omega-3 znacznie zwiększają wydajność mózgu)
2. kawa (do 60% niższe ryzyko zachorowania na ch.Alzheimera; jednakże należy ją pić z umiarem, bo zbyt duża ilość kawy może również powodować problemy sercowo-naczyniowe.)
3. szpinak (zawarty w nim przeciwutleniacz - luteina, świetnie wpływa nie tylko na wzrok, ale również zapobiega spadkowi zdolności poznawczych)
4. oliwa z oliwek (jest dobrym źródłem tłuszczów jednonienasyconych, które spowalniają proces starzenia się mózgu)
5. jagody (pomagają usuwać gromadzące się w mózgu toksyczne białka, chronią przed zapaleniem i poprawiają sprawność funkcji poznawczych)

Więcej: http://www.huffingtonpost.com/2013/07/22/foods-for-brain-health_n_3579295.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz