... Jedna z generalnych zasad to popijanie leków zwykłą, przegotowaną wodą.
Mineralna nie jest zalecana, bo może być wzbogacona w liczne
mikroelementy, tworzące niekorzystne połączenia z zażywanymi lekami.
Podczas przyjmowania leków najlepiej w ogóle zrezygnować z soku
grejpfrutowego, który poprzez hamowanie metabolizmu niektórych leków
może doprowadzić do nawet do 10-krotnego wzrostu ich stężenia we krwi,
co może doprowadzić do groźnych powikłań. Zależność ta dotyczy m.in.
benzodwuazepin stosowanych np. w leczeniu bezsenności. „Smakoszom tego
soku i owocu przypominam o ok. 4-godzinnym odstępie czasowym w przypadku
potrzeby zażycia leków” – zaznaczyła specjalistka.
Z kolei osoby zażywające preparaty żelaza nie powinny pić kawy i
herbaty przed, w tracie i po ich zażyciu. Żelazo wiąże się bowiem z
niektórymi garbnikami np. z taniną występującą w herbacie. Popijanie nią
preparatów żelaza w leczeniu np. niedokrwistości może więc nie
przynieść efektów terapeutycznych i wydłużyć czas leczenia.
Mleko i żywność zawierająca jony wapnia, magnezu i żelaza są generalnie
niezalecane podczas przyjmowania antybiotyków tetracyklinowych.
Obniżają ich aktywność poprzez tworzenie związków chelatowych.
Stosowanie ich łącznie z antybiotykiem nie leczy skutków zakażenia
bakteryjnego i prowadzi do powikłań. Są jednak leki, które powinny być
zażywane z dietą mleczną lub popijane mlekiem. Do tej grupy należą m.in.
niektóre preparaty zawierające wapń.
Pacjenci zażywający leki przeciwko astmie oskrzelowej np. preparaty
teofiliny powinni z kolei unikać potraw z grilla tuż przed, w trakcie
lub po spożyciu grillowanego lub smażonego mięsa. Związki powstałe w
trakcie grillowania i smażenia mięsa przyspieszają metabolizm leku i
obniżają jego poziom we krwi, co może prowadzić do wystąpienia
duszności.
Z kolei przy niektórych lekach antydepresyjnych niewskazane są sery,
zwłaszcza dojrzewające. Leki te hamują rozkład amin katecholowych w
organizmie człowieka. Niektóre pokarmy takie jak np. sery, grzyby,
niektóre wina, dojrzałe banany zawierają duże ilości tyraminy. Po ich
spożyciu łącznie z lekami hamującymi rozkład amin katecholowych może
dochodzić do wielu objawów niepożądanych np. gwałtownego wzrostu
ciśnienia krwi z uczuciem kołatania serca. W skrajnych przypadkach może
dojść do tzw. przełomu nadciśnieniowego, prowadzącego nawet do śmierci.
Jedzenie w dużych ilościach zielonych warzyw zawierających witaminę K -
jak brokuły, sałata, czy szpinak - łącznie z lekami przeciwzakrzepowymi
może przyczynić się do osłabienia lub zniesienia oczekiwanego efektu
leczniczego.
Do niebezpiecznych reakcji może też dochodzić w przypadku równoczesnego
spożywania pokarmów zawierających dużo błonnika z lekami stosowanymi w
leczeniu niewydolności krążeniowej, zaburzeniu rytmu serca oraz stanów
depresyjnych. Dieta zawierająca błonnik powoduje adsorpcję leków,
zmniejszając ich stężenie we krwi, co może prowadzić do zaostrzenia
stanu chorobowego, a brak działania przeciwlękowego i
przeciwdepresyjnego nawet do myśli samobójczych.
Caly artykuł: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,399532,zazywajac-leki-uwazajmy-na-to-co-jemy-i-pijemy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz