• pestki dyni posiadają właściwości wchłaniania wody i śluzu, a co za tym idzie także metali ciężkich i innych toksycznych substancji w nich zawartych;
• dzięki pestkom dyni powstaje (pochodzący od nienasyconych kwasów tłuszczowych) hormon prostaglandyny, która ratuje komórki przed zniszczeniem;
• pestki dyni zawierają olej (ok. 35 %) zawierający dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także duże ilości lecytyny – substancji wchodzącej w skład wszystkich komórek organizmu. W skład lecytyny wchodzi niezbędna w procesie zapamiętywania cholina;
• pestki dyni zawierają spore ilości błonnika pokarmowego, który w przewodzie pokarmowym m.in.: wchłania wodę i rozpuszczone w niej metale ciężkie, dzięki czemu ułatwia ich wydalenie, pomaga usunąć patologiczny śluz obklejający ściany jelita cienkiego, a także stanowi podłoże dla bakterii acidofilnych zasiedlających środowisko jelita grubego;
• pestki dyni zawierają fitosterole, którym udowodniono korzystny wpływ w przypadku chorób prostaty. Fitosterole mają również zastosowanie w profilaktyce przeciwmiażdżycowej;
• dzięki wysokiej zawartości cynku i fosforu pestki dyni są pomocne w stanach zapalnych skóry (np. trądzik) i błon śluzowych, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci;
• pestki dyni zawierają kukurbitacynę, substancję wykazującą silne działanie toksyczne wobec drobnoustrojów i robaków, jednocześnie będąc nieszkodliwą dla organizmu ludzkiego. Dzięki temu pestki były od dawna stosowane w walce z pasożytami układu pokarmowego, jak tasiemce, owsiki i glisty. Owa kukurbitacyna odgrywa też istotną rolę w zapobieganiu przemianie testosteronu w dihydrotestosteron. Zbyt wysoki poziom dihydrotestosteronu jest niewskazany, gdyż może sprzyjać rozrostowi prostaty;
• zawarty w pestkach dyni selen jest niezbędny do produkcji plemników, a cynk zwiększa ich żywotność. Ocenia się, że ten pierwiastek ma również znaczny wpływ na sprawne funkcjonowanie gruczołu krokowego, działa przeciwmiażdżycowo, a także wzmacnia kości;
• w pestkach dyni znajduje się magnez, który doskonale wpływa na nasz układ nerwowy. Wspierany przez witaminy z grupy B i lecytynę jest jeszcze skuteczniejszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz