Obecnie nie ma leku na chorobę Alzheimera i nie da się w żaden
sposób powstrzymać jej postępów.
Oczywiście lekarze starają się przepisywać swoim pacjentom leki,
które mogą rzekomo spowolnić postępy choroby oraz utratę pamięci,
umiejętności porozumiewania się czy myślenia. Leki te, czyli
inhibitory acetylocholinoesterazy oraz memantyna, nie działają od
razu. Wydaje się, że po około 3 – 6 miesiącach stosowania pacjenci
są nieco bardziej samodzielni od innych.
Niestety w kwestii skutków ubocznych nie mamy żadnych wątpliwości:
inhibitory acetylocholinoesterazy powodują poważne skutki uboczne,
przeważnie ze strony układu pokarmowego (nudności i wymioty). A to
nie wszystko: leki te najprawdopodobniej zwiększają ryzyko zgonu
spowodowanego chorobami układu krążenia oraz prowadzą do nasilenia
objawów istniejącej choroby Parkinsona, lub nawet mogą je wywołać,
co jest ostatnią rzeczą, jakiej można życzyć osobie z chorobą
Alzheimera.
Niemniej jednak agencje zajmujące się ochroną zdrowia, a w
szczególności francuska Haute Autorité de Santé, nadal zalecają
terapię tymi lekami w chorobie Alzheimera (...)
10 sposobów na obniżenie ryzyka
zachorowania na chorobę Alzheimera
zachorowania na chorobę Alzheimera
1. Zmień swoją dietę, jedz więcej warzyw, spożywaj oleje oraz białka
wysokiej jakości i unikaj cukru.
2. Jedz dużo kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzących z oleju
rybiego (nasz mózg zbudowany jest w 60% z tłuszczów, z których
większość stanowią kwasy DHA oraz omega-3, których nasz organizm nie
jest w stanie wytworzyć i które należy dostarczać wraz z
pożywieniem).
3. Stosuj dietę ubogą w sól (co zmniejszy ryzyko nadciśnienia) i
jednocześnie bogatą w witaminy C i E.
4. Zielona herbata może mieć pośredni wpływ na funkcjonowanie mózgu,
ponieważ przyczynia się do zachowania funkcji mózgu i naprawy
uszkodzonych komórek oraz zmniejsza ryzyko demencji oraz innych
chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Parkinsona czy
Alzheimera.
5. Jagody leśne, źródło antocyjanów i przeciwutleniaczy, zapobiegają
chorobie Alzheimera oraz innym zaburzeniom neurologicznym.
6. Unikaj rtęci, która znajduje się w mięsie dużych ryb takich jak
tuńczyk, miecznik i łosoś oraz w amalgamatach używanych w
stomatologii. Jeżeli masz plomby z amalgamatu, pamiętaj, aby
wymienić je na inne tylko w gabinecie, który specjalizuje się w ich
usuwaniu. Niewłaściwe przeprowadzenie zabiegu stwarza ryzyko
skażenia rtęcią.
7. Spróbuj detoksykacji, dzięki której usuniesz metale ciężkie
zgromadzone w mózgu.
8. Ćwicz przez trzy do pięciu godzin tygodniowo. Zgodnie z wynikami
jednego z badań, prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę
Alzheimera jest czterokrotnie wyższe u osób w wieku od 20 do 60 lat,
które wypoczywają biernie.
9. Unikaj szczepionek na grypę, które zawierają rtęć i/lub
aluminium.
10. Codziennie ćwicz swój umysł. Ryzyko zachorowania na chorobę
Alzheimera zmniejsza się u osób, które podróżują, uczą się gry na
instrumentach, rozwiązują krzyżówki, grają w szachy czy w warcaby
lub chodzą do biblioteki. Naukowcy przypuszczają, że rozrywka
intelektualna pomaga w tworzeniu połączeń w mózgu, dzięki którym
może on skuteczniej bronić się przed uszkodzeniami powodowanymi
przez chorobę Alzheimera.
Pamiętaj, że słońce jest Twoim najlepszym przyjacielem: przebywanie
na słońcu łagodzi wiele objawów choroby:
• depresję (-19%),
• ograniczenia w funkcjonowaniu (-53%),
• zaburzenia poznawcze (-5%).
• ograniczenia w funkcjonowaniu (-53%),
• zaburzenia poznawcze (-5%).
Więcej na ten temat:
http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_wszystko_co_musisz_wiedziec_o_chorobie_alzheimera.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz