środa, 30 października 2013

Wpływ zmiany tradycyjnej diety w Japonii i kilku krajach rozwijających się na zasięg

Kolejny materiał naukowy, który "Przystanek Alzheimer" otrzymał od prof. Dariusza Stępkowskiego. Bardzo dziękujemy Panie Profesorze!

Wpływ zmiany tradycyjnej diety w Japonii i kilku krajach rozwijających się na zasięg
choroby Alzheimera w tych krajach.

W środowisku badaczy zajmujących się chorobą Alzheimera coraz bardziej upowszechnia się
pogląd, że dieta i historia odżywiania jednostek i uśredniona dla całej populacji ludzkiej ma
znaczenie dla prawdopodobieństwa zachorowania i rozmiaru zachorowań w całej populacji.
W bieżącym roku ukazała się publikacja w "Journal of Alzheimer’s Disease", której autorem
jest William B. Grant, analizująca historyczne tendencje zmiany diety w Japonii i 8-miu
krajach rozwijających się w odniesieniu do wzrostu zachorowań na chorobę Alzheimera
w tych krajach. Dla Japonii czynnikami silnie korelującymi ze wzrostem zasięgu choroby
w populacji mieszkańców były: zwiększone spożycie alkoholu, produktów zwierzęcych,
mięsa i wzrost ilości osób palących tytoń (mierzony ilością przypadków raka płuc). Jedynym
czynnikiem, który silnie korelował negatywnie było spożycie ryżu. Mniejsze spożycie
ryżu (węglowodanów złożonych) sprzyjało wzrostowi zachorowań. Zmiana tendencji
żywieniowych miała największy wpływ na zasięg choroby Alzheimera 10-15 lat wcześniej.
Podobny okres opóźnienia efektów zmiany diety autor zaobserwował dla pozostałych 8-
miu krajów rozwijających się. Dla tych krajów najsilniej korelowało ze wzrostem liczby
chorych osób: wzrost spożycia tłuszczów zwierzęcych i zwiększenie kaloryczności posiłków.
Najważniejszym wnioskiem z tej publikacji jest stwierdzenie, że to co jemy teraz i co
jedliśmy w dosyć odległej przeszłości ma znaczenie dla ryzyka zachorowania na chorobę
Alzheimera. W mojej opinii polska dieta zawierająca sporo węglowodanów złożonych (w
postaci ziemniaków, kasz, ryżu, pieczywa) mimo dużego spożycia tłuszczów zwierzęcych
wraz ze współdziałaniem innych czynników może powodować tylko średnią w skali
światowej zachorowalność na chorobę Alzheimera w naszym kraju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz