Choroba Alzheimera należy do grupy tzw. chorób neurozwyrodnieniowych (inaczej: neurodegeneracyjnych). Choroba Alzheimera jest spowodowana odkładaniem się w mózgu dwóch rodzajów białek: tzw. beta-amyloidu oraz białka tau. Złogi białka tau tworzą się wewnątrz komórek nerwowych (neuronów) i są nazywane alzheimerowskim zwyrodnieniem neurofibrylarnym, beta-amyloid natomiast odkłada się w przestrzeni pomiędzy komórkami nerwowymi, tworząc tzw. amyloidowe blaszki starcze. Te złogi białkowe najpierw zaburzają prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych a w następnie prowadzą do ich degeneracji i obumierania, co manifestuje się licznymi objawami klinicznymi, różnymi w zależności od stopnia zaawansowania zmian.
źródło: www.chorobaalzheimera.pl
CHOROBA ALZHEIMERA. MOŻNA Z NIĄ ŻYĆ! *****
OdpowiedzUsuńODŻYWIANIE PRZY CHOROBIE ALZHEIMERA / OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADCIŚNIENIU / CHOROBACH SERCA: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. *****
1. Jemy niskotłuszczowo czyli:
INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.
2. Niskowęglowodanowo, a zatem (energetyczne):
NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.
3. Puenta to tabele:
IŻ PRODUKTU.
P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane.
4. Wykluczamy jednak z diety (niezdrowe dla człowieka) tzw:
WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU.
Bardzo dziękuję za ten komentarz. W pełni się z Panią zgadzam. Choroba Alzheimera (oprócz nielicznej formy dziedzicznej) nigdy nie jest samodzielną jednostką chorobową. Zawsze towarzyszą jej lub ją poprzedzają inne schorzenia. A na nie mamy wpływ, między innymi dzięki diecie...
Usuń