Najbardziej i najmniej skażone owoce oraz warzywa
EWG (Environmental Working Group) po raz kolejny opublikowała
przewodnik „Zakupy bez pestycydów”. To lista warzyw i owoców najbardziej
nasiąkniętych chemią a także listę owoców i warzyw, w których
pestycydów jest najmniej.
Nie każdy ma dostęp do produktów ekologicznych, ale większość
z nas ma możliwość zaopatrywania się w warzywa i owoce na targu czy
lokalnym bazarku. Zakupy w supermarkecie powinny być ostatecznością. EWG
stwierdza, że „korzyści zdrowotne wynikające z diety bogatej w owoce i
warzywa są większe niż ryzyko narażenia na pestycydy”.
Skażona dwunastka 2013:
- Jabłka
- Seler
- Pomidory
- Ogórki
- Winogrona
- Ostra papryka
- Nektarynki (importowane)
- Brzoskwinie
- Ziemniaki
- Szpinak
- Truskawki
- Słodka papryka
Lista 15 najmniej skażonych pestycydami:
- Szparagi
- Awokado
- Kapusta
- Melon
- Kukurydza cukrowa
- Bakłażan
- Grejpfrut
- Kiwi
- Mango
- Grzyby
- Cebula
- Papaja
- Ananas
- Groszek (mrożony)
- Słodkie ziemniaki
Lista ta nie jest tworzona po to, byśmy zrezygnowali z tych
warzyw i owoców, które są w szczególności narażone na opryski
pestycydów. Ma raczej na celu zwiększenie naszej czujności i
świadomości, iż te produkty należy kupować z zaufanych źródeł. Nie
możemy zapominać o starannym myciu owoców i warzyw i to bez względu na
grupę, do której się zaliczają. Najlepiej jest sięgać po produkty
najmniej skażone pestycydami.
Źródła:
mindbodygreen.com
ewg.org
hipokrates2012.wordpress.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz